Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaar
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam, 15 november 2021

Zelf een dashcam inbouwen, zo doe je het

Het inbouwen van een dashcam klinkt misschien als een ingewikkelde klus, maar meestal is het niet zo moeilijk en kun je het vrij eenvoudig zelf in ongeveer 1 tot 1,5 uur zelf doen. Voor een standaard inbouw met de (meestal meegeleverde) sigarettenvoeding heb je eigenlijk niet eens gereedschap nodig. Het inbouwen van een dashcam met Continue voeding is iets ingewikkelder maar is in meeste gevallen ook prima zelf te doen. Hieronder leggen we de verschillende stappen voor het inbouwen van een dashcam uit.

Positie bepalen

dashcam inbouw positieVóór het inbouwen van de dashcam is het belangrijk om eerst te bepalen waar je de dashcam gaat monteren. De meeste mensen plaatsen de dashcam rechts achter de binnenspiegel. Hij valt daar tijdens het rijden nauwelijks op en vanuit daar heeft de dashcam het beste zicht op de weg. Je kunt de dashcam ook op een andere plek inbouwen, maar let dan goed op dat hij de weg goed kan filmen en dat hij op een stevige manier is bevestigd. Bij sommige dashcams is het niet mogelijk om de dashcam horizontaal te draaien waardoor je hem misschien naar het midden van de ruit moet plaatsen. 

Dashcam op ruit plaatsen

dashcam inbouw sticker bevestigingNadat je de positie voor het inbouwen van je dashcam hebt bepaald kun je de dashcam op de ruit bevestigen. Bij dashcams met een zelfklevende houder kun je het folie van de sticker verwijderen. Dashcams met een zuignap houder kun je direct op de ruit plaatsen en vaak met een hendel of draaimechanisme vast 'zuigen'. Het is verstandig om de dashcam eerst met houder en al op de ruit te plaatsen. Vaak kun je de dashcam los van de houder halen, maar als je alléén de houder op de ruit bevestigd heb je kans dat de dashcam niet goed past of niet goed gepositioneerd staat richting de weg.

Dashcam inbouwen met sigarettenvoeding

dashcam inbouw sigarettenvoedingAls je de dashcam alléén tijdens het rijden gaat gebruiken kun je de dashcam inbouwen met de (meestal standaard meegeleverde) sigarettenvoeding. Deze manier van inbouwen is de meest eenvoudige manier. Voor het inbouwen van de dashcam steek je de stekker eerst in de dashcam en begeleid je de lange kabel langs de ruit. Als je de dashcam rechts naast de binnenspiegel hebt geplaatst kun je dit het beste via de rechterkant van de voorruit doen. De kabel kun je vaak via het portier naar beneden onder de passagiersstoel of onder het dashboard kastje naar de sigaretteningang van de auto leiden. Om de kabel netjes weg te werken kun je hem achter de bekleding van de auto steken. Die kun je vaak een klein beetje omhoog wippen met een plastic klemmetje. Je kunt er ook voor kiezen om met kabelclips te werken die je op de ruit plakt en waarin je de kabel kunt steken. Voor beide methoden hebben we een handig setje met 5 kabelclips en een trimmer.

Dashcam inbouwen met Continue of permanente voeding

dashcam inbouw continue voedingAls je met je dashcam gebruik wil maken van de parkeerstand tijdens het parkeren zal je de dashcam in meeste gevallen moeten inbouwen met een Continue voeding. Zo'n voeding kun je het beste aansluiten bij de zekeringskast van je auto. Voor het inbouwen van je dashcam met Continue voeding is iets meer kennis en gereedschap vereist en we raden aan dit alléén te doen in bijzijn van iemand met enige technische kennis. Ook zónder technische kennis is het zelf te doen, maar neem dan wel ruim te tijd en zorg dat je de goede materialen hebt. We verkopen eventueel een installatie kit waarin alle benodigdheden (behalve een schroevendraaier) zitten. De zekeringskast van de auto zit meestal aan de bestuurderskant bij je linkervoet. De kabel van de Continue voeding begeleid je daarom meestal via de linkerkant van de voorruit. Voor het inbouwen van een Continue voeding hebben we dit uitgebreidere artikel geschreven waar we het stap voor stap uitleggen.

Dashcam inbouwen met Battery pack of Powerbank

Naast het inbouwen van een dashcam met sigaretten- of Continue voeding kun je er ook voor kiezen om een battery pack of powerbank te gebruiken. In principe kun je hiervoor elke standaard battery pack of powerbank met USB poort gebruiken. Let er in dat geval wel goed op dat de USB poort voldoende stroom levert. Meeste dashcams vereisen namelijk minimaal 1.5A terwijl een standaard USB poort meestal maximaal 0.5A levert.

dashcam inbouw met accuDe parkeerstand van je dashcam zal echter in meeste gevallen niet werken wanneer je hem met een standaard battery pack of powerbank inbouwt. Bij vrijwel alle dashcams is een aansluiting met de Continue voeding namelijk vereist. Die geeft het signaal naar de dashcam door op het moment dat je de auto in- en uitschakelt. Als je tóch een battery pack wil gebruiken is de enige optie om gebruik te maken van de Cellink Neo 8+. Deze heeft de mogelijkheid om er een Continue voeding op aan te sluiten net als je bij de zekeringskast van de auto zou doen. De Cellink Neo 6 sluit je op zijn beurt via de sigarettenvoeding óf een ander geschakeld stroompunt aan zodat hij oplaadt tijdens het rijden.

Dashcam met achter camera inbouwen

dashcam inbouw achter cameraBij een 2CH Dual dashcam zul je ook de achter camera moeten inbouwen. De achter camera wordt altijd met een lange meegeleverde kabel verbonden aan de voorste dashcam. Het inbouwen van een 2CH Dual dashcam vergt daarom iets meer werk. Het inbouwen van de achter camera kan op verschillende manieren. Sommige achter camera's zijn waterdicht en kun je buiten de auto plaatsen. De meest duurzame manier is echter om de achter camera binnen op de achterruit te bevestigen. Hier wordt de lens minder vies en is hij minder gevoelig voor regen en temperatuurwisselingen. De lange kabel kun je in sommige auto's onder de bekleding van de hemel wegwerken. Als dat niet mogelijk is zul je de kabel via de porteren naar voren moeten begeleiden. Bekijk dit artikel waar we het wat uitgebreider uitleggen.

Toch niet zelf je dashcam inbouwen?

Als je toch liever niet zelf je dashcam inbouwt kun je dit natuurlijk ook laten doen. Voor het inbouwen van je dashcam kun je meestal terecht bij je eigen garage of dealer. Het inbouwen kost bij hen meestal tussen €150 en €200.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »