Tijdelijk 5% korting op alle dashcams. Vul kortingscode 'dashcam' in bij het afrekenen.Tijdelijk 5% korting op alle dashcams. Vul kortingscode 'dashcam' in bij het afrekenen.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Tijdelijk 5% korting op alle dashcams. Vul kortingscode 'dashcam' in bij het afrekenen.Tijdelijk 5% korting op alle dashcams. Vul kortingscode 'dashcam' in bij het afrekenen.

Door Allcam

6 tips bij het kopen van een dashcam

Dashcams zijn relatief nieuw onder weggebruikers, de kans is dan ook groot dat je voor het eerst een dashcam gaat kopen. Maar welke moet je nou in hemelsnaam hebben en waar moet je op letten? Wij verkopen al bijna 8 jaar dashcams en geven je daarom graag een paar tips.

Onderstaande tips kunnen je helpen een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden. Mocht je na het doornemen van de tips alsnog geen flauw idee hebben welke dashcam je nodig hebt, neem dan gerust even contact op met onze klantenservice en wij helpen je graag persoonlijk verder. 


Tip 1: Bepaal waar je de dashcam voor gaat gebruiken

Het klinkt logisch, maar het is erg handig om van tevoren duidelijk te hebben waar je de dashcam voor wil gaan gebruiken. De prijzen en mogelijkheden lopen enorm uiteen en je kunt jezelf een hoop geld en moeite besparen door niet meteen de duurste te kopen. Onze eerste tip is daarom om eerst te bepalen wat voor gebruiker je bent. We onderscheiden grofweg drie groepen gebruikers:

1: Alleen voor beveiliging tijdens het rijden
De meeste mensen kopen een dashcam die gaat filmen als je de auto aanzet en alles opneemt tijdens het rijden. In feite zijn vrijwel alle dashcams geschikt voor deze groep. Meeste dashcams boven €50,- hebben tegenwoordig vrij goede beeldkwaliteit waarmee je de situaties goed kunt filmen en overdag zelfs kentekens kunt lezen. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor extra opties (zie tip 3), maar als je verder niets nodig hebt raden we aan de kiezen voor een 'budget' dashcam. Kijk bijvoorbeeld even bij de 5 beste budget dashcams onder €100,-.

2: Beveiliging tijdens het rijden én parkeren
Steeds meer mensen kopen een dashcam die niet alleen de situatie op de weg vastlegt maar die ook de auto beveiligd tijdens het parkeren. Zij kopen een dashcam met parkeerstand or parkeermodus. Een dashcam met parkeerstand of parkeermodus staat gewoon aan tijdens het rijden maar heeft een speciale stand voor tijdens het parkeren. Hij staat dan stand-by en begint een korte opname als een beweging of trilling wordt waargenomen, ideaal dus om de auto te beveiligen tegen vandalisme of parkeerschade. De beste dashcams in deze categorie zijn dashcams met automatische parkeerstand, hier heb je namelijk na installatie helemaal geen omkijken meer naar. Er zijn ook dashcams met handmatige parkeerstand maar die moet je dus telkens activeren tijdens het parkeren.

3: Specifiek voertuig of doeleinde
Tot slot zijn er een hoop mensen die een dashcam kopen voor een specifiek voertuig of ander doeleinde. Zo hebben we speciale Vrachtwagen dashcams, Motor dashcams en Taxi dashcams. Ook zijn er bijvoorbeeld Binnenspiegel dashcams die je over je binnenspiegel plaatst en die veel worden gebruikt voor in campers of bestelbussen. Wil je een dashcam voor iets anders gebruiken? Neem dan gerust even contact op met onze klantenservice, we adviseren je dan graag persoonlijk. 


Tip 2: Bepaal of je een 1CH of 2CH dashcam wil

Dashcams kun je grofweg onderverdelen in 1CH dashcams met één camera en 2CH dashcams met twee camera's (CH staat voor Channel, het aantal kanalen/camera's). 1CH dashcams zijn 'standaard' dashcams en filmen alleen wat er voor de auto gebeurd. Een 2CH heeft een tweede losse camera, deze plaats je op de achterruit of bumper en verbind je met een lange kabel aan de voorste dashcam. Deze filmt dan ook alles wat achter de auto gebeurd.

Bijna de helft van de 1CH dashcams is ook verkrijgbaar als 2CH versie of kan worden uitgebreid met tweede camera, maar andersom zijn niet alle 2CH dashcams ook verkrijgbaar als 1CH versie. Onze tweede tip is daarom te bepalen of je een 1CH of 2CH dashcam wil om de selectie verder te verkleinen. Als je het (nog) niet zeker weet kies je bij voorkeur een dashcam waar je later een los verkrijgbare achter camera op aan kunt sluiten.


Tip 3: Bepaal of je een zuignap of sticker bevestiging wil

De meeste dashcams werken met een zelfklevende bevestiging maar er zijn ook dashcams met een zuignap bevestiging. De één is niet persé beter dan de ander, beide hebben voor- en nadelen. In vrijwel alle gevallen zijn de houder en de dashcam twee losse onderdelen waarbij je de houder op de ruit plaatst en de dashcam erin schuift of klikt.

Zuignap bevestiging
Het grootste voordeel van een zuignap bevestiging is dat de dashcam samen met de houder eenvoudig uit de auto kan worden gehaald. Omdat je niet alleen de dashcam maar ook de houder uit de auto haalt kun je de dashcam dus makkelijk in meerdere voertuigen gebruiken. Een nadeel van een zuignap bevestiging is dat deze bij langdurig gebruik wat broos kan worden en daardoor zijn zuigkracht verliest. Daarnaast is een zuignap bevestiging wat gevoeliger voor trillingen en kun je de houder alléén op de ruit of een ander glad oppervlak - en dus niet op bijvoorbeeld het dashboard - monteren. 

Sticker bevestiging
Het grootste voordeel van een sticker bevestiging is dat deze meestal steviger op de ruit bevestigd zit dan een zuignap bevestiging. Naast de stevigheid is een sticker bevestiging vaak wat compacter dan een zuignap bevestiging. Dit komt omdat het draaisysteem ontbreekt en omdat relatief minder oppervlak nodig is om de dashcam vast te houden. Een nadeel van een sticker bevestiging is dat je de houder niet makkelijk van de ruit kunt verwijderen. Om de dashcam daarom in meerdere voertuigen te kunnen gebruiken zul je in meeste gevallen een extra houder nodig hebben.

Naast ophangingen met zuignappen en stickers zijn er ook dashcams die aan de binnenspiegel worden bevestigd met rubber beugels. Dit betreft uitsluitend de binnenspiegel dashcams waarbij de dashcam over de binnenspiegel wordt geplaatst en aan de achterkant met deze rubber beugels wordt vastgemaakt.


Tip 4: Bepaal welke extra functies je op de dashcam wil

Er zijn een hoop functies die het gebruik van een dashcam prettiger en veiliger kunnen maken, zoals Loop recording en een G-sensor.

Loop recording is de functie die ervoor zorgt dat de oudste beelden automatisch worden overschreven met nieuwe beelden op het moment dat de SD kaart vol is. De G-sensor is een trillingssensor die impacts registreert en in het geval van een aanrijding de huidige opname automatisch beveiligd opslaat zodat hij niet wordt overschreven door de Loop recording. De Loop recording en G-sensor zijn standaard functies en zitten standaard op elke op elke dashcam.

Er zijn er ook een hoop functies die niet standaard zijn;

Dashcams met GPS: Laten de huidige snelheid in beeld zien en hebben de optie de video's later met locatie en route te bekijken.
Dashcams met Wifi: Hebben de de optie om de opgenomen beelden draadloos via je telefoon of tablet (binnen 10 meter van de dashcam) te kunnen bekijken.
4G of Cloud dashcams: Hebben de optie om op afstand in te inloggen op de dashcam en live mee te kijken. Handig voor transport- en taxibedrijven.
Dashcams met Touchscreen LCD: Maken het bedienen van de dashcam erg eenvoudig.
Dashcams zonder LCD: Vallen juist weer minder op in de auto.

Een andere belangrijke factor is de opslagcapaciteit van de dashcam. De opslagcapaciteit geeft aan wat de maximale capaciteit van de SD kaart is die de dashcam ondersteunt. Op de SD kaart worden de bestanden opgeslagen en de capaciteit van de SD kaart bepaalt hoeveel uur aan opnames tegelijk op de kaart kan worden bewaard. De minimaal ondersteunde capaciteit is 32gb en deze kan oplopen tot 512gb of zelfs 1024gb.

Als stelregel zeggen we dat je met 32gb ongeveer 2 tot 3 uur aan FullHD opnames kunt opslaan. Indien je dus - bijvoorbeeld voor je werk - minimaal 8 uur aan opnames op de SD kaart wil kunnen terugzien zul je minimaal een SD kaart van 128gb moeten gebruiken en dus ook een dashcam moeten aanschaffen die dat ondersteunt.

Daarnaast zijn er nog functies zoals Night vision, ADAS of de optie om een CPL filter te plaatsen. Kijk even op onze Kennisbank om van alle functies te lezen waar ze precies voor dienen. Op onze website kun je eenvoudig filteren op alle functies. 


Tip 5: Wees kritisch en lees reviews

Nu je het gewenste gebruik, aantal camera's en functies op een rijtje hebt of hebt gefilterd op onze website zul je zien dat er alsnog een (groot) prijsverschil zit tussen de modellen. Wat maakt een dashcam van €300,- dan beter dan eentje van €100,-? In veel gevallen heeft dat te maken met de softwareontwikkeling (R&D) en de merknaam. Bij goedkopere dashcams is de Wifi app of de PC software bijvoorbeeld vaak universeel en voor meerdere merken bruikbaar, terwijl andere merken hun eigen software ontwikkelen. In het laatste geval is deze software meestal wat gebruiksvriendelijker, maar de ontwikkelkosten worden natuurlijk doorberekend in het product.

Het is dan ook niet zo dat duurdere dashcams persé beter zijn. Bij dashcams boven €100,- is de beeldkwaliteit meestal ruim voldoende en wordt deze ook niet beter bij een hogere prijs. Bovendien hebben veel goedkopere dashcams zoals die van AZDome tegenwoordig ook eigen software en zijn ze vaak net zo goed en gebruiksvriendelijk als duurdere merken. Lees daarom vóór aanschaf ook goed de reviews van een product (als die er zijn) om te zien of je daadwerkelijk waar voor je geld krijgt.


Tip 6: Vergeet alle tips en neem gewoon de meest verkochte

Wordt de keuzestress je teveel of heb je helemaal geen zin om alles uit te zoeken? Volg dan de rest en neem gewoon de meest verkochte. Op dit moment is dat bij ons de AZDome M10 Pro 4K Touch. Dit is een super complete dashcam voor €129,- met eigenlijk alle functies die momenteel beschikbaar zijn (Wifi, GPS, Touchscreen en optionele achter camera). Hij is onlangs door ANWB uitgeroepen tot 'beste dashcam onder €200' en ook op Bol.com staat hij bovenaan in de categorie. 

De Kenwood DRV-A601W kwam in dezelfde test van ANWB als beste uit de bus, die is met €209,- wel een stukje duurder. Het grootste verschil met de AZDome M10 Pro is de resolutie van 3840p tegenover 2196p, dit verschil zul je in de praktijk echter nauwelijks merken. De rest van de specificaties zijn grofweg hetzelfde. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »