Terug

2-draads en 3-draads Continue voeding aansluiten

2-draads en 3-draads Continue voeding aansluiten

Het installeren of aansluiten van een Continue voeding voor een dashcam is bij veel dashcams noodzakelijk om de Parkeerstand te kunnen gebruiken. Vaak is het aansluiten van een Continue voeding voor je dashcam ook mooier en handiger dan het gebruik van de sigarettenvoeding. Je houdt immers de sigarettenvoeding vrij voor andere apparaten en hebt geen kabels door het interieur lopen.

In meeste gevallen wordt de Continue voeding aangesloten bij de zekeringskast van de auto, daar zijn namelijk alle benodigde aansluitpunten voor de draden aanwezig. In feite kun je de voeding ook op elk ander stroompunt in de auto aansluiten, zoals bij de radio of andere plek in het interieur. In deze handleiding zullen we ons beperken tot de installatie bij de zekeringskast.

Het aansluiten van een Continue voeding is relatief eenvoudig en kan met enige technische kennis in ongeveer 1 uur worden gedaan. Je kunt ook bij je garage terecht voor het installeren van de Continue voeding. Lees de volgende handleiding goed door of geef hem aan je installateur om de Continue voeding goed te kunnen (laten) installeren.

1. Benodigdheden

Wij raden altijd aan om voor het aansluiten een Add-a-Circuit zekeringhouder te gebruiken (Standaard, Mini of Micro afhankelijk van je auto). Dit maakt het aansluiten een stuk eenvoudiger en netter. Je hebt verder de volgende gereedschappen nodig voor het intalleren van een Continue voeding:

- Schroevendraaier/Moersleutel - om bij de zekeringskast te komen.
- Striptang of kniptang - om de draad voor te bereiden.
- Punttang - om een zekering te verwijderen.
- Kabelschoentang - om de kabel vast te klemmen als je een zekeringhouder gebruikt.
Spanningzoeker of Multimeter - om te zien op welke punten stroom staat en de voeding te testen.
Kabelclips + Timmer - om de kabel later mooi weg te kunnen werken.

Let op: Het installeren van een Continue voeding kan resulteren in (een deel van) verlies van garantie, met name bij nieuwe auto's. Informeer eerst bij je dealer naar de voorwaarden alvorens de Continue voeding te installeren.

2. Type voeding en installatie bepalen

Grofweg maken we onderscheid tussen twee type Continue voedingen; 2-draads en 3-draads Continue voedingen. Het is belangrijk om op voorhand te bepalen welke voeding je hebt en op welke manier je hem moet installeren. Een Continue voeding heeft altijd één zwarte draad voor de Aarde, afhankelijk van het type voeding zijn er dus nog één of twee draden die op een stroompunt moeten worden aangesloten.

2-draads

Een 2-draads Continue voeding is de meest simpele variant van een Continue voeding met één draad die op een stroompunt wordt aangesloten. Je hebt bij de installatie twee mogelijkheden:

- Continue stroompunt: De voeding levert Continue stroom, óók bij een uitgeschakeld contact. De dashcam zal dus aan blijven tijdens het parkeren en je kunt eventueel de Parkeerstand gebruiken.
Geschakeld stroompunt: De voeding levert alléén stroom bij een ingeschakeld contact. Deze installatie werkt eigenlijk als vervanging van de sigarettenvoeding en de dashcam zal in- en uitschakelen met het contact. Gebruik van de parkeerstand is hierbij dus niet mogelijk.

3-draads

Dit is de meest geavanceerde variant van een Continue voeding met twee draden die op verschillende stroompunten worden aangesloten. Deze type voedingen kunnen doorgaans maar op één goede manier worden aangesloten*.

- Battery/B+/Power: Op een Continue stroompunt dat ook stroom levert bij een uitgeschakeld contact.
ACC: Op een geschakeld stroompunt dat alléén stroom levert bij een ingeschakeld contact.

De kleur van de kabels (Geel of Rood) verschilt per type Continue voeding, lees daarom altijd goed de labels en/of handleiding van de voeding. Bij deze voeding wordt door middel van de ACC (Accessory) kabel een signaal naar de dashcam gegeven wanneer het contact van de auto wordt uitgezet. Dashcams met automatische parkeerstand schakelen op die manier automatisch over in de Parkeerstand wanneer het contact van de auto wordt uitgezet.

Let op: Voor sommige dashcams wordt een 3-draad Continue voeding geadviseerd of geleverd terwijl die dashcams geen Automatische parkeerstand ondersteunen. In die gevallen kan de ACC kabel worden afgeknipt of geïsoleerd en kan de Continue voeding worden geïnstalleerd als een 2-draads Continue voeding. Uitzondering zijn de dashcams van Motocam, hierbij dient de gele draad wél aangesloten te worden omdat de dashcam anders niet start. 

3. Installatie

Je kunt nu beginnen met de installatie van de voeding. Maak het jezelf makkelijk en doe dit bij voorkeur op een zonnige dag of in een goed verlichte garage. 

Stap 1: Bepaal waar de dashcam komt te hangen

Bepaal eerst waar de dashcam in de auto komt te hangen. Wij raden aan de camera altijd uit het zicht te plaatsen, op een plek waarbij deze geen verhinderingen voor het zicht vanuit de auto vormt. In dit geval hangen we de camera achter de binnenspiegel. Vanuit de plek waar de dashcam komt te hangen kan de kabel worden weggewerkt.

Stap 2: Vind de juiste aansluitpunten in de auto

Bekijk in de handleiding van de auto waar de zekeringen zich bevinden. Meestal zijn deze bij het voeteneind aan de bestuurderskant onderin het dashboard geplaatst en afgedekt met een afneembare deksel of klep. In ons geval zijn de zekeringen ook aan de bestuurderskant te vinden.

Stap 3: Bepaal hoeveel lengte je nodig hebt

Begin met het grofweg wegwerken van de kabel, beginnend bij de dashcam. Op deze manier weet je straks hoeveel kabel er over is en kun je beginnen met het installeren van de stroomkabel. Eventueel kun je een lengte van de kabels afknippen zodat je niet teveel draden over hebt.

Stap 4: Zoek de juiste zekeringen

Gebruik een 'spanningzoeker' om te bepalen welke zekering stroom levert bij een in- of uitgeschakelde motor. In de handleiding van de auto staat dit meestal ook weergegeven. Normaal gesproken is bijvoorbeeld de zekering voor de remlichten of toeter continu voorzien van stroom en die van de (dashboard)verlichting niet.

Stap 5: Installeer de kabel bij de zekering

Om de kabel te installeren dien je de zekering die je wilt gebruiken uit de kast te halen met bijvoorbeeld een punttang. Met een striptang kun je de mantel van de kabel verwijderen zodat je hem bij de zekering kunt steken.

Gebruik je een zekeringhouder? Steek de zekeringhouder dan op de plek waar je net de zekering uit hebt gehaald. De zekering zelf steek je vervolgens weer in de zekeringhouder, samen met de zekering die bij de zekeringhouder werd geleverd. Op die manier zijn beide punten gezekerd. De kabel van de Continue voeding steek je in de cilinder van de zekeringhouder en met een kabelschoentang knijp je hem vervolgens vast.

Stap 6: Zoek het aardpunt

De zwarte kabel van de de kabel dient te worden bevestigd aan een aardpunt. Dit is een punt dat in verbinding staat met het chassis van de auto. Meestal is zo'n punt vlakbij de zekeringen te vinden, hij is vaak te herkennen aan een schroef of moer waarop ook andere kabels zijn bevestigd. Kijk eventueel in de handleiding van de auto. 

Stap 7: Controleer of het werkt

Kijk nog eens goed of de kabel op alle punten goed bevestigd is. Als dit het geval is, check dan of de dashcam werkt. Als dit óók het geval is kun je de eventueel verwijderde panelen weer monteren en de kabel netter wegwerken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Allcam 9,0 / 10 - 366 Reviews @ Kiyoh