Dashcam met accu of batterij gebruiken dit zijn de beste opties
Bestaat een dashcam met ingebouwde batterij? Dashcams zijn er in alle soorten en maten. Met één, twee of zelfs drie camera’s, GPS, Wifi, Bluetooth, etc. Veel meer te wensen zal er dus niet zijn, zou je haast denken. Tóch wel: Een dashcam met ingebouwde accu of batterij.
Dashcam op accu
We horen het steeds vaker: “Ik ben op zoek naar een dashcam met een grote accu of batterij” en “Is een dashcam oplaadbaar of bestaat er een oplaadbare dashcam?” Er lijkt veel vraag te zijn naar dashcam op accu of met een batterij. Het klinkt ook erg handig; je laadt de dashcam thuis een paar uurtjes op en wanneer je gaat rijden plaats je de dashcam in de auto en filmt hij totdat de accu leeg is. Je hebt dan geen voeding en kabels in de auto meer nodig en ook de accu van je auto wordt beschermd tegen leeglopen.
Ingebouwde accu’s klein
Feit is dat de meeste dashcams wel een ingebouwde accu hebben, maar dat deze over het algemeen erg klein zijn. In veel andere type videocamera’s en fototoestellen zit vaak een accu of batterij van minimaal 1000mAh. Deze heb je nodig omdat je de camera vaak zult gebruiken op een plek waar geen stroomvoorziening is. Smartphones hebben soms zelfs accu’s van 2000mAh of meer. In dashcams komt de capaciteit van de accu of batterij vaak niet verder dan 300mAh, genoeg om misschien 10 minuten te kunnen filmen.
Voor noodgevallen
Waarvoor dient de dashcam batterij dan wel? De voornaamste reden dat er een accu in een dashcam zit is voor de veiligheid. De accu zorgt er namelijk voor dat de laatste video nog kan worden opgeslagen in het geval de stroom plotseling uitvalt, bijvoorbeeld bij een ongeval. Zou een dashcam géén accu of batterij hebben dan zou de dashcam direct uitvallen en zou de laatste (meestal cruciale) video niet worden opgeslagen op de SD kaart.
Waarom geen grotere accu?
Smartphones en andere camera’s hebben dus vaak een grotere accu. Waarom zit er dan geen grotere accu of batterij in een dashcam? Dit heeft enkele redenen:
Duurzaamheid
Normale accu’s en batterijen werken het beste wanneer ze compleet worden opgeladen en daarna volledig leeglopen. Het is niet goed voor een accu om hem maar half op te laden en leeg te laten lopen, de capaciteit gaat dan snel achteruit. Een dashcam zit in de praktijk vrijwel continue aangesloten op de sigarettenvoeding in de auto. Indien er een grote (dure) batterij in zou zitten zou deze toch niet lang meegaan, erg zonde dus. Vandaar dat veel fabrikanten kiezen voor een kleinere goedkope accu.
Veiligheid
Een accu is niet goed bestand tegen hoge en lage temperaturen, en al helemaal niet tegen schommelingen hierin. Een dashboard van de auto kan op een hete dag al snel zo’n 100˚C worden, funest voor een accu en zelfs erg gevaarlijk. Bij te hoge temperaturen kan een accu of batterij namelijk gaan lekken of in het ergste geval exploderen.
Overbodig
Misschien wel de meest voor de hand liggende reden dat dashcams geen grote batterij hebben is dat je ze gebruikt in de auto. In de auto heb je tal van mogelijkheden om de dashcam te voorzien van stroom. De accu van je auto is erg groot en wordt continu opgeladen waardoor je nooit gebrek aan stroom zult hebben voor de dashcam.
Accu vs. Super capacitor
Veel dashcams hebben tegenwoordig geen ingebouwde accu meer maar een zogenaamde super capacitor. Dashcams met een super capacitor zijn een stuk duurzamer dan die met een accu en bovendien bestand tegen meer extreme temperaturen. Een super capacitor creëert een stoort statische lading tussen twee platen, een accu genereert juist spanning door chemische processen. Super capacitors zijn wat duurder dan accu’s waardoor je ze vooral ziet bij dashcams in een hogere prijscategorie. Echter is de levensduur van dashcams met een super capacitor dus wel een stuk langer dan dashcams met een accu.
Een ‘nadeel’ is dat een super capacitor veel minder stroom genereert dan een accu, waardoor een dashcam met super capacitor eigenlijk vrijwel direct afsluit wanneer de stroom wordt onderbroken. Dashcams met een Super capacitor kunnen daarom helemaal niet worden gebruikt zonder aan te zijn gesloten op de voeding in de auto of een externe battery pack, waar dat bij dashcams met een kleine batterij nog enkele minuten kan.
Hoe dan wel?
Je kunt een dashcam dus niet opladen. Hoe gebruik je hem dan wel? Er zijn in feite drie opties:
1. Sigarettenvoeding
De meest simpele manier om je dashcam te voorzien van stroom is om hem aan te sluiten op de sigarettenvoeding in de auto. Elke dashcam wordt geleverd met een sigarettenvoeding met lange kabel die je eenvoudig weg kunt werken. De dashcam zal op deze manier aan gaan en beginnen met opnemen wanneer je de auto start en weer stoppen wanneer je de auto uitzet. Voorwaarde hiervoor is dat je auto geen stroom levert via de sigarettenvoeding wanneer het contact uitstaat. Je hoeft in dat geval ook niet bang te zijn dat hij de accu van de auto leeg trekt omdat hij alleen aan staat wanneer je aan het rijden bent.
Er zijn enkele nadelen bij het gebruik van de sigarettenvoeding. Indien je auto wél stroom levert bij een uitgeschakeld contact zal de camera altijd aan blijven staan en zul je hem handmatig aan- en uit moeten zetten. Ook zal de parkeerstand niet werken omdat de dashcam dus geen stroom krijgt wanneer de auto geparkeerd staat. In deze gevallen is het aan te raden hem met een continue voeding aan te sluiten.
2. Continue voeding
Het aansluiten van de dashcam met een continue voeding is een goed idee wanneer je de dashcam in de parkeerstand wilt gebruiken of wanneer je de sigarettenvoeding om een andere reden niet wilt gebruiken. Een continue voeding is een aparte voeding die je aansluit op de accu van de auto, bij voorkeur via zekeringskast. Door je dashcam op deze manier aan te sluiten kan hij ook worden gebruikt bij een uitgeschakeld contact en kan de dashcam ook opnemen in de parkeerstand. Je kunt de continue voeding ook gebruiken wanneer je wilt dat de dashcam aan- en uitgaat met het contact maar de sigarettenvoeding in je auto continue stroom levert. Je sluit de voeding dan gewoon aan op een zekering die géén stroom levert bij een uitgeschakeld contact.
Er zijn verschillende continue voedingen afhankelijk van het type dashcam. Standaard ‘2-wire’ continue voedingen hebben twee aansluitingen, een + en -. De + sluit je aan op een continue óf geschakelde zekering en de – op de aarde van de auto. Er zijn ook ‘3-wire’ voedingen, deze sluit je op zowel een continue en geschakelde zekering als de aarde van de auto aan. Dashcams met 3-wire voedingen hebben de optie om automatisch in- en uit de parkeerstand te schakelen wanneer je het contact aan- en uitzet. Let erop dat niet alle dashcams deze optie ondersteunen.
3. Battery pack
Indien je de dashcam liever niet aansluit op een stroompunt in de auto kun je de dashcam gebruiken met een battery pack. Je kunt hiervoor in principe een standaard battery pack of power bank gebruiken die je bijvoorbeeld gebruikt voor het opladen van je telefoon en andere apparatuur. Echter zal in meeste gevallen de parkeermodus op de dashcam dan niet werken. Een betere optie is om te kiezen voor een Cellink power bank. Deze Battery packs zijn speciaal ontworpen voor het gebruik van dashcams in de auto.
Cellink Neo 5 4500mAh
De Cellink Neo 5 ‘Plug&Play’ battery pack is het ideale accessoire om je dashcam te voorzien van stroom zonder de accu van de auto te belasten. Hij levert daarna tot zo’n 15 uur stroom aan de dashcam wanneer de auto wordt uitgezet. Dashcams met een visuele parkeerstand (die automatisch inschakelen na enkele minuten stilstand van de auto) kunnen op die manier eenvoudig worden gebruikt met de Cellink Neo 5 battery pack.
Cellink Neo 8+ 7500mAh
De grootste en meest geavanceerde battery pack van Cellink is de Neo 8+. Qua functies is deze vergelijkbaar met de Neo 5, echter heeft hij een grotere capaciteit van 7500mAh waardoor je er nóg langer mee vooruit kunt. Ook beschikt hij over Bluetooth zodat je op je telefoon de lading kunt checken en kun je op de Cellink Neo 8+ de Cellink EXT7 batterij aansluiten om de capaciteit oneindig uit te breiden.