Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaar
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam, 10 januari 2022

CPL filter op een dashcam uitgelegd

Een CPL (of Circular Polarization) filter is een opzetstuk dat je over de lens plaatst en dat schadelijke straling en hinderlijke reflecties verminderd. Een CPL filter is met name in staat om licht uit gepaalde hoeken te blokkeren. Een dashcam plaats je meestal achter een schuine voorruit waardoor soms reflecties van het dashboard in de video's kunnen verschijnen. Een CPL filter kan deze reflecties voor een groot deel blokkeren zodat de beeldkwaliteit een stuk beter wordt.

Naast het voorkomen van hinderlijke reflecties beschermt de CPL filter de lens ook tegen schadelijke straling. Langdurig filmen bij veel zon kan op den duur schade veroorzaken aan de lens en beeldsensor, om dezelfde reden dat je niet te lang in de zon kunt kijken. Het gebruik van een CPL filter kan daarom de levensduur van de dashcam - vooral in zonnige gebieden - behoorlijk verlengen.

Bekijk hier alle dashcams met CPL filter optie.

Polaroid zonnebrillen

Circular Polarization is dezelfde techniek die wordt toegepast in Polaroid zonnebrillen. Deze zonnebrillen voorkomen veel reflecties waardoor het zicht een stuk beter en prettiger wordt, ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor tijdens het autorijden. Een CPL filter blokkeert echter ook een hoop licht waardoor het beeld donkerder wordt. Het is aan te raden de CPL filter 's nachts of met veel bewolking te verwijderen zodat het beeld niet te donker wordt, 's nachts zet je immers ook geen zonnebril op.

Om deze reden kan het gebruik van een CPL filter soms behoorlijk onpraktisch zijn, wat ook de reden is dan lang niet alle dashcams een CPL filter ondersteunen. Ondanks dat het soms ten goede komt aan de beeldkwaliteit en duurzaamheid heb je waarschijnlijk geen zin om elke avond de CPL filter te verwijderen. 

Bevestiging en andere filters

Afhankelijk van het type dashcam wordt de CPL filter op verschillende manieren over de lens geplaatst. Bij Viofo is de CPL filter vierkant en wordt hij middels een kliksysteem over de lens geschoven. De CPL filters van Mini en Kenwood zijn magnetisch en blijven dus op de lens 'plakken'. Bij LUKAS en Qvia wordt de CPL filter op de lens gedraaid. De magnetische en draai-bevestigingen zijn het meest praktisch omdat de CPL filter op een bepaalde manier gedraaid moet worden om het beste resultaat te bereiken. Ondanks dat het vierkante filter een ronde lens heeft is het draaien hiervan wat moeilijker.

Naast CPL filters zijn sommige dashcams van LUKAS en Qvia standaard ook uitgerust met een UV filter. Deze beschermt de lens extra tegen schadelijke UV-straling. De UV-filter heeft geen negatief effect op de beeldkwaliteit en de optionele CPL filter kan zelf óp de UV filter worden gedraaid zodat de lens op twee manieren wordt beschermd. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »