Terug

Mijn dashcam werkt niet meer, wat nu?

Mijn dashcam werkt niet meer, wat nu?

Je dashcam werkt niet meer. Hij gaat niet meer aan, neemt niet meer op of valt spontaan uit. Wat moet je dan doen? Geen paniek, vaak is er een eenvoudige oplossing voor.


Dashcam kapot? Meestal niet

Als je dashcam niet meer aangaat of ineens uitvalt heb je natuurlijk de neiging te denken dat hij kapot is. Vaak is dit gelukkig niet het geval. Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om de camera weer aan de praat te krijgen.


Voeding van de dashcam controleren

Als je dashcam niet meer aangaat, controleer dan altijd eerst de voeding. Op de meeste sigaretten voedingskabels zit een indicatie LED die gaat branden als er stroom is, dit betekent niet altijd dat de kabel ook goed functioneert. Probeer bijvoorbeeld even een ander apparaat aan te sluiten op de kabel (bijvoorbeeld een navigatiesysteem) om te kijken of de kabel wel echt werkt. Bij de meeste dashcams wordt naast een sigaretten voedingskabel ook een USB kabel geleverd om de camera op de computer of via een adapter op het stroomnet aan te sluiten. Hiermee kun je ook testen of de dashcam werkt.


Batterij van de dashcam opladen

Als de kabels functioneren kun je eerst proberen om de batterij van de dashcam op te laden. In een dashcam zit een kleine batterij die vooral bedoeld is om bij een plotselinge stroomuitval nog enkele minuten te kunnen filmen. Bovendien worden door de batterij de instellingen opgeslagen als de dashcam wordt uitgeschakeld. Als de batterij helemaal leeg is kan het zijn dat de dashcam plotseling uitvalt of helemaal niet opneemt.


Dashcam resetten

Mochten bovenstaande handelingen nog niet hebben geholpen om de dashcam aan te praat te krijgen, probeer hem dan eens te resetten. De meeste dashcams hebben een reset-knop om de dashcam helemaal te resetten. Dit kan helpen om bepaalde software problemen in de camera te verhelpen. Raadpleeg vóór het resetten even de handleiding van de dashcam om de precieze instructies door te nemen.


Fabrieksinstellingen terugzetten

In het menu van de meeste dashcams is een optie om de fabrieksinstellingen terug te zetten. Als bepaalde instellingen zijn veranderd kunnen problemen optreden op andere vlakken of kan het zijn dat de SD kaart niet meer goed kan omgaan met de nieuwe instellingen. In dat geval kan het helpen om de fabrieksinstellingen terug te zetten en even opnieuw te beginnen.


SD kaart formatteren

De meeste problemen met een dashcam komen door een slecht functionerende SD kaart. De SD kaart dient dan geformatteerd te worden. We raden aan om de SD kaart regelmatig (ongeveer één keer per maand) te formatteren. Dit kun je in de meeste gevallen in het menu van de dashcam zelf doen. Het kan ook door de SD kaart in de computer te stoppen en hem daarop de formatteren.


Ongeschikte SD kaart

Het kan zijn dat de SD kaart in de dashcam niet geschikt is. De SD kaart dient snel genoeg te zijn om de bestanden op te kunnen slaan. Als je dashcam problemen heeft met opnemen of soms ineens uitvalt ligt dit meestal aan een te langzame SD kaart. We hebben eerder een artikel geschreven over geschikte SD kaarten in een dashcam. Lees hier meer over welke SD kaarten geschikt zijn.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Allcam 9,0 / 10 - 366 Reviews @ Kiyoh