Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour
10 jaarKeuzehulp
0

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Voor 23.45u besteld = morgen thuis
Gratis verzending vanaf €50,-
60 dagen testen + gratis retour

Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.Deze maand 5% korting op alle dashcams. Gebruik kortingscode 'dashcam'.

Door Allcam, 15 augustus 2022

Hoe werkt een dashcam? Korte dashcam uitleg

Je hoort er steeds meer mensen over; een dashcam in de auto. Een dashcam zou een soort getuige zijn in de auto in het geval van vandalisme of een ongeval en het autorijden een stuk veiliger maken. Maar hoe werkt een dashcam nou eigenlijk? Wij leggen het je graag uit.

1. Hoe werkt het aansluiten van een dashcam?
Het is eigenlijk heel simpel. Een dashcam is een camera die je op de voorruit van je auto bevestigt en die alles opneemt wat je ziet tijdens het rijden. Een dashcam wordt geleverd met een lange USB kabel die je aansluit op de sigarettenaansteker van de auto (of direct op de accu van de auto via een aparte 'Continue voeding'). Zodra je de auto start - en de dashcam dus stroom ontvangt - springt de dashcam automatisch aan en begint met opnemen.

2. Hoe werkt het opslaan van video's met een dashcam?
De opgenomen video's worden net als bij elke andere camera opgeslagen op een Micro SD kaart die je in de dashcam moet doen. De video's worden in korte fragmenten van meestal 5 minuten op deze SD kaart opgeslagen. Zodra de SD kaart vol is wordt automatisch de oudste video verwijderd zodat weer ruimte ontstaat voor een nieuwe video. De dashcam kan op deze manier continu blijven opnemen, dit heet Loop recording.

3. Hoe lang kun je opnemen met een dashcam?
Hoeveel uur aan video's kan worden opgeslagen is afhankelijk van de capaciteit van de SD kaart die je gebruikt en de grootte (kwaliteit) van de video's. Als stelregel zeggen we meestal dat je met 32gb ongeveer 6 uur aan FullHD video's kunt opslaan. Dit betekent dat met een 32gb Micro SD kaart de laatste 6 uur aan ritten zijn opgeslagen op de SD kaart.

4. Hoe werkt een dashcam bij een ongeval?
Het belangrijkste voordeel van een dashcam is dat een aanrijding of vandalisme wordt vastgelegd zodat je deze video's later kunt gebruiken als bewijsmateriaal. Elke dashcam heeft hiervoor een ingebouwde G-sensor die trillingen registreert. Wanneer je bij een aanrijding of ongeluk betrokken raakt merkt de dashcam dit en zal hij de huidige video beveiligd opslaan. Door deze beveiliging kan de video niet meer worden overschreven door de Loop recording en kun je hem later opsturen naar de politie of verzekeringsmaatschappij.

5. Hoe werkt een dashcam tijdens het parkeren?
Naast het gebruik van een dashcam tijdens het rijden kun je een dashcam ook gebruiken als beveiliging tijdens het parkeren. Hiervoor dien je de dashcam niet via de sigarettenvoeding maar direct op de accu aan te sluiten met een Continue voeding. Deze Continue voeding geeft de stroom én een signaal naar dashcam zodra je het contact van de auto uitzet, iets wat via de sigarettenvoeding niet mogelijk is. De Continue voeding heeft daarnaast een ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat je niet met een lege accu komt te staan.

De dashcam gaat vervolgens in de 'parkeerstand' of 'parkeermodus' zodra je het contact van de auto uitzet.* Hierin staat de dashcam op tand-by en begint hij een korte opname zodra een beweging of trilling wordt waargenomen. Sommige dashcams hebben ook een zogenaamde Time lapse parkeerstand waarbij de dashcam elke seconde een foto neemt.

*Het automatisch inschakelen van de parkeerstand werkt niet bij dashcams met een handmatige parkeerstand. Deze dien je handmatig aan te zetten in het menu van de dashcam zodra je de auto parkeert.

6. Hoe werkt het bekijken van video's?
Het bekijken van video's van je dashcam kun je doen door de SD kaart uit de camera te halen en in je PC of laptop te doen. Je kunt de video's met vrijwel elke video afspeel software bekijken of in sommige gevallen gebruik maken van de software van het merk van je dashcam. Bij Wifi dashcams is het ook mogelijk om - binnen een straal van 10 meter - met je telefoon in te loggen op de dashcam en de video's te bekijken. Als je dashcam een LCD scherm heeft kun je ook daarop de video's bekijken.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »