Terug

Parkeerstand op een dashcam uitgelegd

Parkeerstand op een dashcam uitgelegd

De parkeerstand of parkeermodus op een dashcam is een speciale opnamestand om de auto te beveiligen wanneer deze geparkeerd staat.


Een uitgebreide uitleg over de werking van de parkeerstand op een dashcam kun je in dit dit artikel vinden. 


Beveiliging

Een dashcam kun je niet alleen tijdens het rijden gebruiken, hij kan ook een oogje in het zeil houden als de auto geparkeerd staat. Op deze manier kun je de pakkans aanzienlijk vergroten in het geval van vernielingen of parkeerschades aan je auto. In de parkeerstand of parkeermodus gaat de dashcam op stand-by en begint alleen een opname indien een beweging of trilling wordt waargenomen (bewegingsdetectie) óf hij gaat in een speciale stand waarbij hij op lage resolutie continue door blijft filmen (Time lapse). Op deze manier ben je er vrijwel zeker van dat incidenten rondom de auto worden vastgelegd.

Bekijk hier alle dashcams met parkeerstand.


Bewegingsdetectie

De meest gebruikte parkeerstand is die met bewegingsdetectie. In deze stand staat de dashcam op stand-by wanneer de auto geparkeerd staat, hij staat dus wel aan maar neemt niets op. Alléén wanneer een beweging of trilling wordt waargenomen begint de camera een korte opname, meestal van 30 seconden. Hierna gaat hij weer terug in de stand-by stand. Sommige dashcams hebben een 'buffered parking mode', hierbij worden de 10 seconden vóór en de 20 seconden ná het incident opgeslagen. Op deze manier weet je helemaal zeker dat je de gehele situatie goed in beeld hebt. 


Time lapse

Een ander handig type parkeerstand is die met Time lapse. Bij Time lapse neemt de camera elke één of twee seconden een foto. Deze foto's worden later als normale video afgespeeld zodat je een doorgespoeld effect krijgt. Deze stand kan handig zijn wanneer je auto in een drukke omgeving geparkeerd staat. In het geval van de bewegingsdetectie zou de camera dan immers vrijwel continue aan het opnemen zijn, hetgeen veel data en stroom kost. Time lapse verbruikt aanzienlijk minder stroom en je kunt bovendien een stuk langer opnemen omdat het minder geheugen verbruikt.


Activering

Een belangrijk aspect van de parkeerstand is de manier waarop deze ingeschakeld wordt. Meeste dashcams hebben een handmatige parkeerstand, deze moet je in het menu aanzetten wanneer je gaat parkeren. Handiger is een dashcam met automatische parkeerstand, deze schakelt automatisch de parkeerstand in wanneer je parkeert en schakelt weer over op de normale opname als je weer je gaat rijden.

De activering van de automatische parkeerstand kan op twee manieren gebeuren; via een signaal dat de Continue voeding doorgeeft als je het contact van de auto uitzet óf automatisch na 5 minuten dat de auto geparkeerd staat. In het eerste geval geeft de Continue voeding een signaal naar de camera wanneer je het contact uitschakelt en wordt de parkeerstand direct in- of uitgeschakeld. In het laatste geval merkt de camera zelf wanneer de auto gedurende 5 minuten niet is bewogen en schakelt in dat geval zelf de parkeerstand in.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box