Terug

Maximum opslag in een dashcam uitgelegd

Maximum opslag in een dashcam uitgelegd

Max. opslag (Maximum opslag) geeft de maximale capaciteit van de SD kaarten aan die een dashcam ondersteunt.


Lees dit artikel voor een uitgebreidere uitleg over het gebruik van de juiste SD kaarten in dashcams.


Capaciteit van SD kaarten

In elke dashcam moet een MicroSD kaart om ermee te kunnen filmen. Op de SD kaart worden de video’s opgeslagen die met de dashcam worden gemaakt. De hoeveelheid video’s die kunnen worden opgeslagen is afhankelijk van de capaciteit van de SD kaart die wordt gebruikt. De capaciteit van SD kaarten loopt tegenwoordig uiteen tussen de 16gb tot wel 1028gb (Gigabyte). Dit is goed voor respectievelijk ongeveer 2,5 tot 156 uur aan FullHD video’s.

Niet alle dashcams werken echter met alle SD kaarten, dit heeft te maken met de snelheid en het zogenaamde Format van de SD kaart. Alle dashcams ondersteunen sowieso 16gb en 32gb SD kaarten, maar niet alle dashcams ondersteunen 64gb kaarten of hoger (en niet alle dashcams die 64gb ondersteunen werken weer met 128gb kaarten, enzovoorts).


Fat32 vs. ExFat

De reden dat niet alle dashcams met alle capaciteit SD kaarten werken heeft te maken met het ‘Format’ van de SD kaart. We besparen je de details (omdat we het zelf ook niet helemaal weten), maar het format zegt iets over de manier waarop bestanden op de SD kaart worden opgeslagen.

Momenteel worden twee formaten onderscheiden: Fat32 en ExFat. In de regel zijn kaarten tot en met 32gb in standaard in Fat32 geformatteerd en kaarten van 64gb en hoger in ExFat. ExFat is een nieuwere en betrouwbaardere manier van opslag, echter werken dashcams en meeste andere elektronica alleen met Fat32 SD kaarten. ExFat kaarten kunnen namelijk eenvoudig naar Fat32 worden geformatteerd, andersom gaat dit niet.


SD kaart formatteren

Bij meeste nieuwere dashcams kunnen SD kaarten eenvoudig in het menu of via de App bij Wifi dashcams worden geformatteerd. De SD kaart wordt dan standaard naar het benodigde Fat32 geformatteerd. Dit is de reden dat meeste nieuwere dashcams in het midden- en hogere prijssegment prima met 64gb en 128gb kaarten kunnen worden gebruikt.

Er zijn momenteel weinig dashcams die met 256gb SD kaarten of hoger werken. Het is ons niet helemaal duidelijk waarom dit nog niet mogelijk is, meeste fabrikanten zijn hier helaas niet erg duidelijk over. Onze indruk is dat het te maken heeft met de lees- en schrijfsnelheid; bij hogere capaciteit SD kaarten is deze vaak wat minder dan bij lagere capaciteit kaarten.

 

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box