Terug

Kijkhoek van een dashcam uitgelegd

Kijkhoek van een dashcam uitgelegd

De Kijkhoek van een dashcam bepaalt het bereik van de lens en geeft de grootte aan van het gebied rondom de dashcam dat wordt opgenomen.


Omgeving opnemen

Wanneer je een dashcam in je auto hangt wil je natuurlijk dat deze een zo groot mogelijk gebied rondom je auto opneemt. Dashcams hebben daarom een zogeheten ‘wide view’ of groothoek lens, wat betekent dat ze een relatief groot gedeelte rondom de camera opnemen. De dashcam neemt hierdoor naast je voorligger ook een groot gedeelte van de omgeving op, zoals andere rijbanen, trottoirs en fietspaden. Een grote kijkhoek is ook cruciaal wanneer je de dashcam gebruikt ter beveiliging van je auto tijdens het parkeren. De kans dat iemand herkenbaar in beeld wordt gebracht is namelijk een stuk groter bij een dashcam met een grote kijkhoek.


Vervorming beeld

De kijkhoek van een camera wordt, net als bij het menselijk oog, bepaald door de bolling van de lens. Vrijwel alle camera’s hebben enige bolling in de lens, anders zou maar een heel klein gedeelte worden opgenomen. Hoe groter de bolling, des te groter de kijkhoek. De bolling in de lens zorgt er echter ook voor dat het beeld enigszins wordt vervormd. Deze vervorming is vooral aan de zijkanten van het beeld goed zichtbaar en wordt pas echt duidelijk bij 360˚ camera’s. Deze vervorming is de reden dat meeste dashcams tegenwoordig een kijkhoek van niet groter dan 170˚ graden hebben en tussen 130˚ en 150˚ het meest gangbaar is.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box