Terug

GPS in een dashcam uitgelegd

GPS in een dashcam uitgelegd

Een dashcam met GPS registreert de coördinaten van het voertuig zodat de actuele snelheid en locaties van de dashcam worden opgeslagen.


Satellietverbinding

Veel dashcams zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS ontvanger. Deze GPS ontvanger is vergelijkbaar met die van een navigatiesysteem in de auto of van je telefoon. De GPS ontvanger staat in verbinding met één of meerdere satellieten en kan op die manier zeer nauwkeurig de huidige locatie bepalen. De locatiegegevens kunnen door de dashcam tot waardevolle informatie worden verwerkt. Zo geeft een dashcam met GPS de huidige snelheid weer onderin beeld. Daarnaast biedt een dashcam met GPS de mogelijkheid om later de opgenomen beelden samen met de afgelegde route en opname locaties te bekijken.

Bekijk hier alle GPS dashcams.


Snelheid en locatie

De gereden snelheid en opname locaties zijn beide cruciale gegevens die alleen een dashcam met GPS kunnen verzamelen. De actuele snelheid kan van doorslaggevende betekenis zijn bij het vaststellen van de schuldvraag bij een ongeval. Ook kan het voorkomen dat de tegenpartij onterecht beweerd dat je te hard hebt gereden.
Daarnaast is het mogelijk dat na een incident niet meer helemaal duidelijk is wat de exacte locatie van het incident was. Dit laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer sprake is van doorrijden na een ongeval of wanneer de schade afhandeling op een later moment en andere locatie heeft plaatsgevonden.


PC software

Je wist waarschijnlijk al dat het bekijken van dashcam video’s met elke standaard video player kan, zoals Windows Media Player, VLC of Quicktime. Voor het bekijken van de opgenomen video’s samen met de gereden routes en locaties is echter speciale software nodig. Veel dashcam merken hebben eigen software voor hun dashcams, zoals LUKAS/QviaAZDome en BlackVue. De software is meestal gratis te downloaden van de website van de fabrikant. Naast de video en locatie/route laat de software ook de G-sensor activiteit zien ten tijde van de video.

Er is gelukkig ook universele software verkrijgbaar die met vrijwel alle andere dashcam modellen werkt. Hiervan is momenteel Dashcamviewer degene waar we de beste ervaringen mee hebben. Het bekijken van de beelden samen met de locaties is erg eenvoudig. Meestal worden de coördinaten namelijk verwerkt in het bestand van de video en hoef je geen extra bestanden te importeren. Indien de GPS data apart wordt verzameld kun je deze bestanden ook importeren. Het programma ziet dan a.d.v. de exacte tijden welke GPS coördinaten bij welke video horen.


Ingebouwd of extern

Bij meeste dashcams met GPS zit de ontvanger ingebouwd in de dashcam of in de houder. Dit is de meest ‘nette’ oplossing omdat je de GPS ontvanger in dat geval van de buitenkant niet ziet. Bij sommige dashcams wordt de GPS ontvanger als externe module geleverd. Een externe GPS module heeft als voordeel dat de nauwkeurigheid en snelheid vaak iets hoger is dan bij ingebouwde GPS ontvangers. Dit kan bijvoorbeeld van toegevoegde waarde zijn bij races op een circuit waarbij het handig is om de (vaak hoge) snelheid nauwkeurig te kunnen bepalen op specifieke delen van het circuit.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box