Terug

De juiste SD kaart voor je dashcam, heel belangrijk!

De juiste SD kaart voor je dashcam, heel belangrijk!

Elke dashcam heeft een (micro)SD kaart nodig om te kunnen filmen. Maar wat is zo’n SD kaart nou precies en waar moet je op letten voordat je er één koopt? Lees er hieronder alles over en ontdek welke SD kaarten het meest geschikt zijn voor een dashcam.


Wat is een SD kaart nou precies?
Een SD (Secure Digital) kaart, ook wel geheugenkaart genoemd, is een kaartje dat is opgebouwd uit zogenaamd ‘Flash geheugen’. Flash geheugen is ‘niet vluchtig’ geheugen, wat betekent dat de opgeslagen data niet gewist wordt als het apparaat wordt uitgeschakeld. De naam Flash (flits) is ontstaan omdat alle data op de kaart in een één keer (in een flits) kan worden gewist en vervangen voor nieuwe data. Mede door deze eigenschap is de SD kaart erg geschikt voor apparaten waarmee in korte tijd grotere hoeveelheden data moeten worden opgeslagen of gewist, zoals in een dashcam, fototoestel of smartphone.


Type SD kaarten

Als we het hebben over ‘type’ SD kaarten, praten we in dit geval over de afmetingen van de kaart. Er zijn dan 3 type SD kaarten te onderscheiden;

  • SD: 32 x 24 x 2,1 mm
  • MiniSD: 20 x 21,5 x 1,4 mm
  • MicroSD: 15 x 11 x 1 mm

De MiniSD kaart wordt tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt. De MicroSD kaart wordt vooral gebruik in apparaten waarin het formaat van een gewone SD kaart een probleem vormt, zoals in de meeste dashcams en smartphones. Er zijn wel adapters aanwezig om bijvoorbeeld een MicroSD kaart aan te passen naar het formaat van een gewone SD kaart.


Capaciteit; SDHC en SDXC
Bij de introductie van de SD kaarten waren capaciteiten van 128, 256 en 512 MB (MegaByte) en 1, 2 en 4 GB (GigaByte) beschikbaar. Vanaf 2012 zijn enkel de kaarten vanaf 2 GB nog beschikbaar.

SDHC 
SD kaarten van 4 tot 32 GB worden ook wel SDHC (SD High Capacity) genoemd. SDHC kaarten zijn niet te gebruiken in oudere generatie apparaten, dus vóórdat SDHC werd ingevoerd. Apparaten waar de SDCH kaarten in kunnen worden gebruikt zijn meestal aangeduid met een ‘HC’ symbool, maar eigenlijk is vrijwel alle electronica die tegenwoordig in gebruik is compatibel met SDHC. 

SDXC
SDXC is de aanduiding voor SD kaarten met een capaciteit van 64gb en hoger. Apparaten met een SDHC aanduiding kunnen niet gebruikt worden met SDXC kaarten, maar SDHC kaarten kunnen (meestal) weer wel gebruikt worden in apparatuur dat SDXC ondersteunt. Vaak moet de kaart hiervoor eerst even geformatteerd worden in het apparaat. 


Snelheden; Class en UHS
SD kaarten hebben verschillende snelheden, wat betekent dat de snelheid waarmee de data op de SD kaart kan worden gezet en afgelezen verschilt. De snelheid wordt aangeduid op dezelfde manier als bij CD-roms, waarbij 1x staat voor 150kb/s (KiloByte per seconde). Tegenwoordig zijn er SD kaarten beschikbaar die gaan tot 600x (900kb/s). Je kunt je voorstellen dat voor het gebruik in een dashcam een snelle SD kaart nodig is, omdat de meeste dashcams in hoge kwaliteit 1080p videokwaliteit filmen. Een snelle bestandsoverdracht is dan belangrijk om eventueel dataverlies te voorkomen.


Klassen
Door het klasse (Class) systeem geven fabrikanten een soort garantie voor de minimaal beschikbare bestandsoverdracht. Er zijn 4 klassen te onderscheiden;

  • Class 2: 2 MB/s 
  • Class 4: 4 MB/s 
  • Class 6: 6 MB/s 
  • Class 10: 10MB/s 

De klasse van de SD kaart wordt aangeduid met het betreffende getal in een C, zoals hierboven is weergegeven. Tegenwoordig (anno 2019) worden eigenlijk geen SD kaarten meer gemaakt met een klasse lager dan 10. 


UHS
De UHS (Ultra High Speed) aanduiding wordt tegenwoordig gebruikt voor SD kaarten die nóg sneller zijn. Naast de minimum snelheid die de Class aangeeft wordt met de UHS aanduiding ook een nieuwe maximumsnelheid aangegeven. Onderscheidt wordt gemaakt tussen UHS-I en UHS-II, waarbij UHS-I tot 50 MB/s garandeert en UHS-II 156MB/s. 


Beperkte gebruiksduur
SD kaarten hebben, ondanks dat ze geen bewegende onderdelen zoals een harde schijf hebben, een beperkte levensduur. SD kaarten hebben namelijk een beperkt aantal schrijfcycli. Dit zijn het aantal schrijfbewerkingen die worden uitgevoerd op de kaart. Elke keer dat een bestand op de SD kaart wordt gezet of verwijderd heeft invloed op de levensduur van de SD kaart. Het aantal cycli is sterk afhankelijk van het merk, meeste SD kaart kunnen tussen 2.000 en 5.000 cycli aan.

Voor regulier gebruik is dit voldoende om jaren mee te gaan, voor het gebruik in dashcams is dat helaas niet het geval. Omdat een dashcam erg veel bestanden (fragmenten) opslaat wordt het aantal schrijfcycli relatief snel bereikt. Het kan daarom zijn dat na ongeveer een jaar de dashcam kuren begint te vertonen en niet goed meer functioneert. Dit komt meestal omdat de SD kaart dan aan zijn maximum aantal cycli is gekomen.


MLC / High Endurance
Sinds kort hebben veel merken een nieuwe reeks SD kaart in het assortiment die vaak schuil gaan onder de naam ‘High Endurance’. Deze kaarten zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in video opname apparatuur, want reguliere SD kaarten zijn, zoals hierboven beschreven, eigenlijk helemaal niet geschikt voor het gebruik in dashcams. De High Endurance kaarten zijn ontwikkeld met zogenoemde MLC technologie, dat een stuk meer schrijfcycli kan verdragen. MLC kaarten kunnen over het algemeen zo’n 10.000 schrijfcycli aan en gaan daarom een stuk langer mee.

Een nadeel is dat MLC technologie op dit moment nog niet gebruik kan worden voor kaarten hoger dan 64gb. Bovendien is de technologie nu nog relatief duur, waardoor de kaarten een hoger prijskaartje hebben dan reguliere SD kaarten .


SD kaart voor de Dashcam
Om te bepalen welke SD kaart geschikt is voor je dashcam moet je rekening houden met een paar aspecten.

SD of MicroSD
De meeste dashcams ondersteunen alléén MicroSD kaarten, waardoor de keuze al wat eenvoudiger wordt. Uitzonderingen hierop zijn de modellen van LUKAS, waarvan de meeste modellen alléén SD kaarten ondersteunen. LUKAS heeft ervoor gekozen SD kaarten te gebruiken omdat reguliere SD kaarten beter tegen hitte kunnen en bovendien wat steviger zijn. LUKAS produceert hun eigen SD kaarten die bovendien bestand zijn tegen erg veel lees- en schrijfcycli, iets wat bij andere SD kaarten vaak niet het geval is. Sommige LUKAS modellen ondersteunen zowel SD kaarten als MicroSD kaarten, zoals de LK-7950 WD.

SDHC of SDXC
Alle dashcams ondersteunen SDHC kaarten, maar sommige kunnen ook hogere capaciteiten (SDXC) aan. Op onze website staat bij de specificaties van elke dashcam de maximum capaciteit die de camera ondersteunt. Let erop dat een dashcam die een MicroSD kaart van maximaal 32gb ondersteunt niet zal functioneren met een MicroSD kaart van 64gb.

Met een 32gb MicroSD kaart kan ongeveer 8 uur FullHD video worden opgenomen. Het is daarom afhankelijk van je voorkeur welke SD kaart je gebruikt in je dashcam. Omdat alle dashcams loop recording ondersteunen zal de SD kaart nooit vol raken en daarom altijd door blijven filmen, een hogere capaciteit SD kaart is dus lang niet altijd nodig om een dashcam te gebruiken.

Merk specifieke SD kaarten
Veel merken leveren bij hun dashcam modellen standaard al SD kaarten of bieden ze als extra optie aan. LUKAS, Qvia, BlackVue en Transcend hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen reeks (Micro)SD kaarten. We adviseren altijd om deze SD kaarten te gebruiken in het betreffende merk. Deze kaarten zijn vrijwel altijd ontwikkeld met MLC technologie en daarom speciaal geschikt voor het gebruik in dashcams. Bovendien zijn de dashcams in de fabriek getest met deze SD kaarten en kan daarom niet worden gegarandeerd dat de merken zullen werken met SD kaarten van een ander merk.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box